2 Ağustos 2022 Salı

SEDLEC’İN KEMİK KİLİSESİ, KUTNA HORA.

 

SEDLEC’İN KEMİK KİLİSESİ, KUTNA HORA.

Pandemi sonrası ilk yurtdışı gezimizinilk gününde Rockatzbrück’ün ardından Prag’a bir saat mesafedeki bir ortaçağ şehri Kutna Hora’daki kemik kilisesini ziyaret etmek. Saat 12.00 gibi Rackotzbrück’den ayrıldıktan sonra saat 15 de Kutna Hora’ya varıyoruz. Kilise saat 16.00 da kapandığı için bir saatlik vaktimiz var. Aracımızı kilisenin karşısındaki küçük otoparka park edip 150 metre aşağıdaki ofisten biletimizi alıyoruz.

Kilisenin öyküsü 1278 de başlıyor. Kutna Hora’daki manastırın başrahibi Kudüs’e gidiyor ve dönüşte Golgotha’dan toprak getiriyor. Kutsal toprağın Sedlec’e getirildiğini duyanlar da Sedlec’e gömülmek istiyor. Sayı giderek artıyor, yaşlı insanlar buraya gömülmek, son günlerini yaşamak için Sedlec’e geliyorlar. Büyük Veba salgının ardından ölümlerin sayısı daha da artıyor ve 15 yy.da Sedlec Mezarlığında yer kalmadığı için yakınına bir kilise inşa ediliyor ve bodrum katında da kemikler depolanıyor.



Kemikler kör bir keşiş tarafından biriktiriliyor ve yüzyıllar boyu burada kalıyor. Ta ki 1870 de oyma sanatçısı Frantisek Rint’tenn kemikleri yeniden yerleştirmesi isteninceye kadar… Rint ’in ardından kilise bugünkü görünümüne kavuşuyor. Yaklaşık 60.000 insanın kemikleri ilginç bir estetikle dekore edilmiş. Her yanı ayrı etkileyicilikte olan kilise sizi hayrete, dehşete ve daha nice duygulara sürükleyebilecek nitelikte.
Kilise içinde fotoğraf çekmek yasak. Kapanma saatine yakın olmasını ve cazibemi kullanarak görevli kadından iki poz çekmek için izin aldım.

Fotoğraf ve Yazı:

Mehmet Cengiz TÜMER

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder