2 Ağustos 2022 Salı

BORABOY GÖLÜ

 


BORABOY GÖLÜ

Ferhat ve Şirin’in diyarı, Şehzadeler kenti Amasya’ya geliş nedenlerimizden biri olan Boraboy Gölündeyiz. Bireysel bir fotoğraf projem olan Türkiye’mizin Sulak Alanlarını fotoğraflama projesi çerçevesinde programımda olan bir göldü.

2013 yılında tescil edilen Boraboy Gölü Tabiat Parkı,  Amasya ilinin Taşova ilçesinde yer almakta. Tabiat Parkı, Amasya il merkezine 62 kilometre uzaklıkta olup alana ulaşım asfalt  yol ile sağlanmaktadır. Taşova ilçe merkezine uzaklığı ise 22 kilometredir.





“ Alan, ziyaretçilerin piknik, doğa yürüyüşü, göl-deniz bisikleti, fotoğraf çekimi, bitki ve yaban hayatı gözlemi gibi faaliyetleri yapmasına elverişlidir.

Tabiat Parkı içinde günübirlik kullanıma yönelik kır lokantası, yürüyüş yolları, mescit, çocuk oyun alanları, piknik masaları, büfe, çeşme ve otopark yer almaktadır. Alan içerisinde ailelerin konaklamalarına elverişli kır evleri, çadır ve karavan ile konaklama alanları da bulunmaktadır.  

Boraboy Gölü Tabiat Parkı’nın kuzey yamaçlarında ağırlıklı olarak Doğu Kayını, Karaçam, Sarıçam ve Meşe ağaçları yer almakta olup, alanın güney yamaçlarında ise Sarıçam, Karaçam ve karışık çalı toplulukları yer almaktadır.





Doğal heyelan set gölü karakterindeki Boraboy Gölü, alana sucul yaşam anlamında en önemli katkıyı sunmaktadır.

Amasya bölgesi endemik bitkiler açısından önemli bölgelerden birisi olup, Boraboy Gölü ve çevresi Amasya’nın en önemli endemik bitki alanıdır. Amasya’da son yapılan değerlendirmeler sonucunda Amasya il sınırlarında 245 endemik taksonun (tür-alt tür varyete) bulunduğu anlaşılmış olup, bunların 29 adet endemik tür Amasya – Akdağ - Boraboy Gölü ve çevresinde yayılış göstermektedir.




Tabiat Parkı Alanında, halen varlığı bilinen yaban hayvanları şunlardır:

Memeliler: Karaca, tavşan, kurt, tilki, yaban domuzu, sincap, kirpi, gelincik, porsuk.

Kuşlar: Yerli ve göçmen birçok kuşa ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar arasında bıldırcın, kınalı keklik, çil keklik, sakarmeke, çulluk, üveyik, kumru, kaya güvercini, tahtalı, karatavuk, bülbül, Öter-Ökse Ardıç, karabatak, gri balıkçıl, balaban, leylek, karaleylek, şahin, atmaca, akbaba, uludoğan, puhu, alaca ağaçkakan, serçegiller, kırlangıçgiller, sığırcıkgiller, kargagiller, Anadolu Sıvacı Kuşu, Sıvacı Kuşu, Çam-Büyük-Mavi Baştankara, Çütre, Tırmaşık Kuşu, Kızılgerdan,

Sürüngenler: Kır kaplumbağası, su kaplumbağası, kertenkeleler, yılanlar, salyangozlar

Balıklar:  Boraboy Gölü içerisinde sazan ve yayın gibi tatlı su balıkları mevcuttur.”

Milli Parklar Genel Müdürlüğü kontrolündeki alana giriş ücretli. Küçük arabalar için 24.00 TL ödüyorsunuz. Karavan ve çadır için geceleme ücreti 75.00 TL. Oldukça temiz, bakımlı bir alan. Gölün çevresindeki çok keyifli, 1400 metre uzunluğundaki, kâh tırmanan kâh inen patikada yürüyüş yapıyoruz. Yürüyüş patikasının en yüksek noktasına kurulan seyir terasında soluklanıp gölü panoramik olarak seyredip fotoğraflıyoruz.

Piknik alanına döndüğümüzde de keyif kahvemizi yapıp içiyoruz.

Kaynak: https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/amasya/TurizmAktiviteleri/borabay-golu

Fotoğraflar ve Yazı:

Mehmet Cengiz TÜMER

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder