2 Ağustos 2022 Salı

KENTLER VE İZLENİMLER: HALLSTATT...ITALO CALVINO'DAN ESİNLENEREK...

 



Boz bulanık ve sisler içinde karşıladı bizi Hallstatt. Göl, ufuk, gökyüzü ve gölü çevreleyen dağlar, ormanlar, ağaçlar ve onların göle düşen yansımaları; her şey boz bulanık ve griydi. Işık yoktu hiç. Işık yoksa fotoğraf da yoktu benim için. Sadece yollar, ağaçların yaprakları ve evlerin çatıları beyazdı, bembeyaz ve kar hala yağıyordu.

“ Eskiler Hallstatt’ı bir gölün kıyıları üstüne, birbiri üzerine binmiş veranda evler, demir korkulukları suları gören yüksek yollar yaparak kurmuşlar. Öyle ki yolcu gelirken iki kent görür; biri göl üzerindeki doğru kent, diğeri baş aşağı bir yansıma. Bir Hallstatt’ta bulunan ya da yaşanan hiçbir şey yoktur ki öteki Hallstatt’ta yinelenmesin, zira kent her noktasının kendi aynasında yansıyacağı biçimde kurulmuş, böylece aşağıda, sudaki Hallstatt göl üzerinde yükselen bina cephelerinin fuga ve kabartmalarını içermekle kalmıyor; tavanları, döşemeleri, koridor derinlikleri, dolap aynalarıyla odaları da içeriyor.”*

Gece yağan ve sertleşen, yavaş yavaş da eriyen karın üzerinde yeni yağan karın oluşturduğu yeni taze kar tabakasının üzerinde hafif çıtırtılar ve sessiz ayak izlerimizi bırakarak göl kenarında yürüyoruz. Gri gölde kuğular bize eşlik ediyor. Çoğu kapalı olan dükkânların nadiren açık olan bir ikisinin önünde Hallstatt sakinleri ayaküstü sohbet ediyor. Ve bu şubat çarşambasında bizim gibi birkaç gezgin daha ıssız Hallstatt sokaklarını adımlıyor.


“ Hallstatt sakinleri yaptıkları her hareketin, hareketin kendisinin ve onun, imgelerin özel soyluluğuna bürünen yansımalı imgesinin bir bütün oluşturduğunu bilirler ve bu bilinç kendilerini bir an bile rastlantı ve unutuşa bırakmamalarını sağlar.”*

Işık yok, fotoğraf da yok. O resimlerde, videolarda, sosyal medyada gördüğüm Hallstatt görüntülerinden eser yok…


“ Bazen şeylerin değerini büyütür, bazen yadsır ayna. Bu ikiz kentler aynı değildir, çünkü Hallstatt’ta bulunan ve yapılan hiçbir şey simetrik değil…”

“İki Hallstatt, birbirleri için yaşarlar ve hep göz gözedirler…”

Ve bazen yabancıyı dışlarlar.

 

 

Fotoğraflar: Mehmet Cengiz TÜMER

*Italo Calvino; Görünmez Kentler; Yapı Kredi Yayınları, 29. Baskı, Şubat 2021,Çeviren: Işıl Saatçıoğlu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder