25 Ocak 2025 Cumartesi

BİR ANADOLU GEZİSİ.2; GAZİANTEP

BİR ANADOLU GEZİSİ.2

GAZİANTEP

Sabah kahvaltımızın ardından Konya’dan ayrılıyoruz. Rotamız Ereğli, Karapınar üzerinden Gülek Boğazına girmek ve Şekerpınarı’nda mola verip öğle yemeğimizi yemek. Gülek Boğazına kadar güzel bir yolculuk yapıyoruz. Geniş düzgün bir yol ve az trafik. Gülek Boğazı’ndan aşağıya sallandığımızda yağmur başlıyor. Dar ve virajlı yolda kamyon trafiği de artıyor. Öğle yemeğimizin ardından yine yola düşüyoruz. Bu kez hem kamyon trafiğinden hem de dar ve virajlı yoldan kurtulmak için Pozantı’dan otoyola giriyoruz. Artan yağmur ve bir otoyola göre çok kötü kalitedeki yol ile mücadele ediyoruz. Yol üzerinde özellikle tırların yol açtığı birkaç trafik kazası bizi daha temkinli araç kollanmaya itiyor. Zaman zaman şiddetlenen yağmurun düşürdüğü görüş mesafesiyle Osmaniye’ye kadar zorlu bir yolculuk yapıyoruz. Osmaniye sonrasında yağmur biraz hafifliyor. Hava karardıktan sonra ve halen devam eden yağmurun eşliğinde Gaziantep’e varıyoruz. Konaklayacağımız Uygulama Oteli şehrin biraz dışında ve doğanın içinde sessiz sakin bir yerde.

Otele giriş yaptıktan sonra şehir merkezine iniyoruz. Öneri üzerine Salim Usta’ya gidip Beyran Çorbası, Mumbar dolması ile akşam yemeğimizi yerel lezzetler ile çözüyoruz.

Gaziantep tarih, kültür ve gastronominin buluştuğu; Türkiye’nin turizm adına en önemli şehirlerinden birisi olarak öne çıkıyor. Binlerce yılda şekillenen büyüleyici yöresel mutfağı, hanları, tarihi camileri, bugüne dek gelebilmeyi başarmış asırlık çarşıları ve hamamları ile kültür gezilerinin başrolünü oynuyor.

Sabah kahvaltı sonrası ilk durağımız; Zeugma Mozaik Müzesi oluyor. Zeugma Mozaik Müzesi dünyaca ünlü bir müze olması sebebiyle dikkat çekiyor. En önemli özelliği ise dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olması. 2011 yılında ziyarete açılan ve her yıl binlerce turistin adeta akınına uğrayan Zeugma Mozaik Müzesi tarih, kültür ve arkeoloji meraklıları tarafından yoğun bir ilgi görüyor.










Zeugma Mozaik Müzesi’nde Geç Antik, Süryani ve Hıristiyan Dönemi dini motifleriyle süslü binlerce mozaik eseri yakından inceleme şansı yakalayabilirsiniz. Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan ve 2.500 metrekare alanı kapsayan Roma Dönemi mozaiklerinden, sütunlara, heykellere ve çeşmelere pek çok farklı koleksiyonda Zeugma Mozaik Müzesi içerisinde rast gelebilirsiniz.

Zeugma sonrası Tarihi Şehir merkezine doğru yola çıkıyoruz. Navigasyonda tarihi merkezde bir katlı otopark buluyoruz ve navigasyonun yardımı ile aracımızı park ediyoruz. Otoparktan çıktığımızda kendimizi oldukça hareketli ve canlı bir çarşıda buluyoruz. Bugün gezeceğimiz tüm yerler burada. Önce Bakırcılar Çarşısıyla başlıyoruz.






Gaziantep şehrinin tarihi atmosferini daha yakından incelemek için ziyaret edebileceğiniz Bakırcılar Çarşısı keyifli bir alışveriş imkânı da sunuyor! Saray Caddesi üzerinde güzel bir konumda yer alan ve 500 yılı aşkın süredir hizmet vermeye devam eden Bakırcılar Çarşısı, şehirde ticaretin merkez olduğu en önemli yerlerden biri.

Yüzlerce yıldır yapılan bakır işçiliğini yansıtan el yapımı bakır ürünler, yöresel yiyecekler, organik ürünler ve kurutulmuş gıdalar Bakırcılar Çarşısı’nda alıcısı ile buluşuyor. Bunun yanı sıra sevdikleriniz ya da kendiniz için hediyelik eşyaları da bulabilirsiniz.

Tek katlı ve ahşap süslemeli dükkânları ile otantik bir atmosfere sahip olan Bakırcılar Çarşısı, merkezden kolaylıkla ulaşılabilecek bir konumda yer alıyor. Alışveriş yapmak için oldukça ideal olan çarşıda yer alan dükkânların çalışma saatleri ise değişiklik gösterebiliyor.





Bakırcılar çarşısı ile iç içe geçmiş arastaları dolaşmakta ayrı bir keyif veriyor. Çeşitli el sanatları yanı sıra baharat kurutulmuş meyve ve sebzeler, saraçlar, elekçiler vb birçok yöreye özel dükkânları bir arada görüp fotoğraflıyoruz.

Bir kahve molası. Ünlü Tahmis Kahvecisini bulup tarihi taş mekânda kahvemizi içiyoruz.



Tekrar arastalara vuruyoruz kendimizi. Dar, hareketli, cıvıl cıvıl, rengârenk sokaklarda dolaşıyoruz. Öğle yemeğimizi Katmerci Zekeriya’da katmer ve yanında ikram edilen keçi sütü ie yapıyoruz. Her ne kadar Zekeriya Usta vefat etmiş bile olsa yetiştirdiği genç ustalar devam ettiriyor mekânı. Salaş bir yer… Fazla bir beklentiniz olmasın.


Yolumuz üzerinde Tütün Han, Millet Han, Almacı Pazarı, Zeytin Han gibi tarihi hanlara girip geziyor ve yerel ürünlerinden satın alıyoruz. Zincirli Bedesteni yenileme ve bakımda olduğu için Gümrük Hanı da Pazartesi günü müzelerin kapalı olması nedeniyle gezemiyoruz.









Tarihi Antep Evlerinin bulunduğu Bey Mahallesine yöneldiğimizde hafiften yağmur başlıyor. Bey Mahallesi Arasta ve bakırcılar Çarşısı gibi hareketli değil. Birkaç kafe var ama müşterisi yok. Dar sokaklarda tarihi Antep evleri arasında dolaşıp tekrar merkeze dönüyoruz.









Uygulama Otelinden tekrar akşam trafiğine girip şehir merkezine gelmemek için akşam yemeğini erken almayı planlıyoruz. Önerilen ve adını çok duyduğumuz İmam Çağdaş’a giriyoruz ama hayal kırıklığı. Çok güzel bir mekân olmasına rağmen servis ve hizmet çok laubali, yemekte de lezzet performans oranı yerlerde… Yolunuz Gaziantep’e düşerse önermiyorum. Açıkçası Gastronomi Merkezi diye geldiğimiz Gaziantep’te aradığımız lezzeti bulamadık.

Yoğun akşam trafiğinde otelimize dönüyoruz. Lobideki barda görevli ile sıcak bir sohbet yapıyoruz. Önerisiyle Menengiç Kahvesini deneyimliyoruz. Benim kahve zevkime uymasa da yeni bir lezzet tatmış oluyoruz.

Yarın uzun bir yolumuz var. Önce Halfeti sonra Urfa Merkezi gezip Mardine devam edeceğiz.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder