25 Şubat 2014 Salı

BİR PİZZACININ PEŞİNDEN: NAPOLİ, POMPEİ


BİR PİZZACININ PEŞİNDEN: NAPOLİ, POMPEİ
BÖLÜM.1



KendinGez felsefesini uyguladığımızdan bu yana seçtiğimiz rotaların çoğunun bir başlangıç öyküsü var. 17 Şubatta başlayıp 23 Şubatta biten gezimiz Napoli, Pompei, Sorrento, Positano ve Amalfi için de öyle.



Önce Napoli'den başlayalım isterseniz.
Bugünden yaklaşık bir buçuk yıl kadar önce eşim televizyonda zaplarken; kanalın birinde pizza tarifi veren bizim ünlü şeflerimizden Batuhan PIATTI'nin programına denk geliyor ve o kanalda kalıyor. Batuhan şef programın bir bölümünde Napoli'deki meşhur pizzacı Pizzeria Da Michelle'den bahsediyor. Programın bitiminden donra merak eden eşim Tanrı Google'a soruyor Da Michelle'yi. O da tüm bilgi, belge ve videoları döküyor eşimin önüne. Ve eşim için bir hedef oluyor Napoli'ye gidip Da Michelle'de pizza yemek.

Ben de geçtiğimiz Nisan ayında Tire Diyaliz Merkezinde çalıştığım bir gün dersimiz çalışıp 6 gece 7 günlük bir program çıkarıyorum. Tabii programı yaparken sadece Pizzacıyı değil Güney İtalya'nın en gözde tatil bölgeleri olan Pompei, Sorrento, Positano ve Amalfi'yi de dahil ediyorum, yani bir taşla altı kuş.:) İş kalıyor uygun uçak bileti ve kampanya beklemeye, çok da beklemiyoruz. Mayıs ayının başında Pegasus kampanya yapıyor ve biz anında biletleri kapatıyoruz. ( 1 kişi İzmir / Roma / İzmir: 385.00 TL ) Arkasından konaklamayı programlamamız gerekiyor; gidiş gönüş Roma'dan olacağı için İndiğimiz gün ve döneceğimiz gün ve Pompei gezisi sonrası Roma da konaklamamız gerekiyor, diğer üç gün için de Sorrento'yu merkez üs seçiyoruz. Ve ardından booking. com. dan rezervasyonlarımızı yaptırıyoruz. ( Roma için 3* merkezi şehir oteli kahvaltı + şehir vergisi dahil kişi başı 40 €, Sorrento için kahvaltı dahil kişi başı 27 € )
17 Şubat 2014 ten 10 gün önce herşey tamam. Şimdi ayrıntılı program yapma zamanı. İstanbul'a skype ile bağlanıp Canburakla birlikte tren saatlerine kadar detaylı bir çalışma yapıyoruz. Tüm bineceğimiz tren seferleri, bilet fiyatları, müzelerin giriş ücretleri, Capri için Feribot seferleri bile detaylı bir şekilde programlandı. :)

!7 Şubat günü saat 08.05 te İzmir ADB'den kalkıp İstanbul SAW aktarmalı İtalya saatiyle 14.00 da Roma'ya iniyoruz. Otelin gönderdiği taksi ile doğrudan otelimize geçip yerleşiyoruz. Otelimiz şehir merkezinde Platza Venice, Platza Novano ve Aşk Çeşmesi üçgeninin ortasında. Önce Roma Termini'ye gidip Roma - Pompei, Pompei -  Napoli - Roma tren biletlerimizi alıyoruz. ( Roma - Pompei: 13 €, Pompei - Napoli: 2,5 €, Napoli - Roma: 11.80  €/kişi ) Sabah trenimiz 07.49 dönüş trenimiz 16.48 de. Bunlar Regional diye tanımlanan trenler ve ucuzlar.

***Önemli Not:  Roma'dan kalkan tren saat 10.00 da Napoli Centrale / Garibaldi istasyonuna varıyor, buradan  10 dakika sonra kalkacak Salerno trenine aktarma yapmanız gerekiyor.
Sabah kahvaltı sonrası taksi ile Roma Termini'ye geçiyoruz ve Perondaki trenimize yerleşiyoruz. Bizim tren Napoli'ye 5 dakika rötarlı geldi ve biz koşa koşa Salerno treninin 9 nolu peronuna geldiğimizde tren yoktu. Öğrendik ki Salerno hattında problem olduğu için tren iptal olmuş. Allah'tan ki olmuş. Daha sonra öğreniyoruz ki bu treninin duracağı Pompei istasyonu ile bizim inmemiz gereken Pompei Scavi istasyonu farklı istasyonlarmış. Bizi bir kat alttaki Circumvezüviana hattına yönlendiriyorlar. Bu trenİtalia'dan farklı yerel bir banliyö treni. Kişi başı 2.40 tan yeniden biletlerimizi alıp trene biniyoruz. Tren tıklım tıklım dolu, ayaktayız,ve ter kokuyor, sanırım yazın korkunç oluyordur. 30 dakikalık bir yolculuktan sonra Pompei Scavia'da iniyoruz ve Pompei'nin Porta Marina kapısından giriş yapıyoruz. (Pompei girişi 11 €/kişi )





23 Ağustos 79 yılında önce bir kaç gün kül üfleyen ardından şiddetli patlamalarla lav ve kayalar yağdıran Vezüv 200.000 kişinin yaşadığı şehri bir anda yok ediyor. İnsanlar lavlar, kayalar ve çoğunlukla da kükürt dioksit gibi zehirli gazlar sonucu boğularak ölüyor. Ardından tüm cesetleri ve şehri kalın bir kül tabakası kaplıyor ve taşlaşıyor. 2000 yıl sonra Pompei keşfedilip kazılar başladığında insanların en son halleri, ile taşlaşmış bedenleri hatta fırında son pişirilen ekmek bulunuyor.


Geniş bir cadde, yüksek kaldırımlar ve yaya geçidi

Fırın




Terme Scablane



Pompei çok geniş bir alana yayılmış. Harita olmadan dolaşmak zor. Girişten harita alabilirsiniz. Şehir geniş ana caddeler  ve dar sokaklarla ızgara şeklinde işlenmiş. Taş döşeli yolların her iki yanında yüksek kaldırımlar var. Özellikle yolların kesiştiği kavşak noktalarında ya da uzun caddelerin ortalarında bizim yaya geçidine benzeyen ama yoldan kaldırım İşte bu yüzden yüksekliğinde taşlar var. Öğreniyoruz ki Pompei'nin canlı olduğu dönemlerde evlerin atık suları ve kanalizasyonları dışarı akarmış.  İşte bu yüzden insanlar rahat yürüyebilsin ve karşıdan karşıya geçebilsin diye bu yapılanma hayata geçirilmiş. Yerde döşeli taşların aralarında döşenmiş, serpiştirilmiş küçük beyaz taşlar var. Bunlar da aytaşı denilen aydınlatmanın olmadığı sokaklarda ay ışığı ile kedigözü gibi işlev gören taşlar.

 Porta Marina'dan giriş yapıp önce hafif bir tırmanışla Venüs Tapınağı ve Basilica'dan geçip Forum alanına ulaşıyoruz. Forum alanından sola döndüğünüzde sol kolunuzda kalan ve buluntuların sergilendiği Granai del Foro ve Mensa Ponderaria'da taşlaşmış insan bedenlerini görebilirsiniz.. Sola devam ettiğinizde Terme del Foro yani Forum hamamına ulaşırsınız. Bu arada bir çok ev ve aşevlerini de görmeniz mümkün.  Lupanare/ Genelev ( 39 ) 'ye gelmeden iki büyük caddenin kesiştiği noktada Terme Scablane'yi( 40 ) göreceksiniz. Burası da bir hamam ve SPA merkezi. Bunun hemen yanından sağdaki dar sokağa girdiğinizde 8 odalı genelevi göreceksiniz. Her odanın içinde yüksekçe bir kerevet şeklinde taş yatak, her odanın kapısının üzerinde hangi seks pozisyonunda hizmet verdiğini gösteren bir resim var.



Lupanare

Üçgen forum


Lupanare'den çıkıp tekrar Teme Scablane'den aşağıya indiğimiz zaman Foro Triangulare ( Üçgen Forum), Büyük amfi tiyatro, Isıde Tapınağı, Tiyatro Porticosu ve Odeon'un bulunduğu bölgeye gelirsiniz.  Anfi tiyatrodan çıkıp sola yukarı tırmandığınızda Terme Scablane'nin karşı köşesindeki blokta  duvar sıvaları ve duvar resimleri halen canlı bir şekilde duran bir kısmında restorasyon çalışmalarının devam ettiği şehrin zenginlerine ait villalar ve ressamlar evi sizi büyüleyecek.

Pompei gezimizi , kuzeyden gelen öğrenci guruplarının askılı bluz, şortlar ve parmak arası terliklerle dolaştığı oldukça sıcak bir şubat gününde tamamlıyoruz. Girdiğimiz Porta Marina kapısını bulup tren istasyonun yanındaki kafede soğuk bir bira molası veriyoruz.
NOT: Buradaki hediyelik eşya satıcılarından bir şey almayın. İçinde DVD si bulunan ve üzerinde 25 € etiketi bulunan Pompei kitabını pazarlıkla 15 € aldık diye sevinirken aynı kitabı Sorrento'da 10 € ya gördük.:(

Kahve molası sonrası Circumvezüviana ile Napoli Centrale sonra da 16.48 treni ile Roma'ya dönüyoruz.







1 yorum:

  1. Yazılar da fotoğraflar da çok güzel. Burayı görmek isteyenler için çok yol gösterici olacağına inanıyorum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil